6 gode råd til forældre

Som forældre kan det være vanskeligt at vide, hvor man skal starte, når man gerne vil hjælpe sit barn med at få en god start på arbejdslivet. Derfor har vi samlet 5 gode råd her på siden.

1. Tjek dit barns ansættelseskontrakt

Hvis dit barn er under 18 år og du har forældremyndigheden, råder vi til, at du kigger dit barns ansættelseskontrakt igennem og underskriver den. Så kan der nemlig ikke være tvivl om, at du som forældre har givet tilladelse til, at dit barn må have et arbejde.

Hvis dit barn er medlem af en fagforening, kan I  også få fagforeningen til at kigge ansættelseskontrakten igennem, hvis I er i tvivl om indholdet. I kan finde den rette fagforening ved at tage Fagforeningstesten her. 

2. Vær opmærksom på, hvor meget dit barn arbejder

Når dit barn er under 18 år, gælder der nogle særlige regler for arbejds- og hviletid, bl.a. hvor meget man må arbejde, hvor sent man må arbejde og hvornår man skal have pause. Det afhænger bl.a. af alder og om dit barn er omfattet af undervisningspligten, dvs. ikke har afsluttet 9. klasse.

Du kan læse mere om reglerne for arbejds- og hviletid her.

3. Vær opmærksom på dit barns arbejdsmiljø

Der findes regler for, hvor meget børn under 18 år må løfte og skubbe. Der er også regler for, hvilke maskiner de må arbejde med, og hvordan de må arbejde med kemikalier.

Du kan sætte dig nærmere ind i reglerne for dit barn her.

4. Hjælp med at gennemgå dit barns lønseddel

Det er vigtigt at tjekke sin lønseddel. Hvis dit barn har et fritidsjob, er det derfor en god idé at hjælpe med at tjekke, at der er blevet udbetalt løn for det rigtige antal timer, at tillæggene er korrekte og at der er blevet betalt arbejdsmarkedsbidrag og skat. Det kan nemlig være rigtig svært at overskue, første gang man sidder med det.

Hvis I er i tvivl om lønnen og tillæggene er korrekte, kan I kontakte en fagforening, som kan hjælpe med at lave et løntjek. I kan finde den rette fagforening ved at tage Fagforeningstesten her. 

5. Vær nysgerrig i forhold til dit barns arbejde

Det er en god idé at snakke med sit barn om deres fritidsjob. Der kan nemlig nemt opstå tvivlsspørgsmål i forhold til arbejdet, som man har brug for at drøfte med en voksen. Samtidig kan du også tale med dit barn om de erfaringer, som du selv har fra arbejdsmarkedet.

6. Meld dit barn ind i en fagforening

I mange situationer kan det være godt at være medlem af en fagforening, så I kan få hjælp, hvis der skulle opstå udfordringer i jobbet. Vi håber selvfølgelig aldrig, at det sker for os, men de færreste fritidsjobbere oplever, at alle regler overholdes.

Fagforeninger er de rette til at besvare spørgsmål om f.eks. løn og tillæg, hjælp til at læse ansættelseskontrakten igennem og tjekke lønsedler, hvis man er i tvivl om man får den rette løn, hjælpe ved arbejdsskader og meget andet. En fagforening kan kort fortalt hjælpe med juridiske råd, vejledning og personlig hjælp, når der opstår udfordringer i jobbet.

Selvom man er under 18 år, kan man være medlem af en fagforening – og det er ofte meget billigere. I kan finde den rette fagforening her.